Çağdaş Öncü Okulları Logosu
  • alt
  • alt
  • Veli Bilgilendirme Sistemi

    Veli BilgilendirmeSistemi

  • Çağdaş Öncü Okulları Telefon

    Telefon0224 232 34 00

Önce Hayat (Yaşamdan Hikayeler)

ÖNCE HAYAT (YAŞAMDAN HİKÂYELER)

Günümüz gençlerine bazı değerleri anlatmak ve öğretmek zorundayız. Geçmişten gelen kültür birikimini onlar sayesinde geleceğe aktaracağımızı düşünürsek bu durumun çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bugünün gençlerinin geleceğimiz olduğunu unutmamalı ve onları en iyi şekilde hayata hazırlamalıyız. Peki, gençleri hayata nasıl hazırlayabiliriz? Çocuklarımızın, gençlerimizin zamanının büyük bölümünün okulda geçtiğini göz önünde bulundurarak bu soruya “okulda” cevabını verilebiliriz. Biz de Öncü Okulları olarak okulun akademik boyutunun yanında topluma faydalı bireyler yetiştirme amacına yönelik “ÖNCE HAYAT” başlığıyla bir uygulama silsilesi başlattık. “Yaşamdan Hikâyeler” adlı uygulamamız böyle anlamlı bir bütünün bir parçasıdır.

“Yaşamdan Hikâyeler” uygulamasının amacı öğrencilerimizin büyüklerinden tecrübe ve değer aktarımı yapmalarını ve yaşanmış hikâyelerin öğrencilere yol göstermesini sağlamaktır. Uygulama kapsamında belirlenen öğrenciler 8-10 kişilik gruplara ayrılmıştır. Bu öğrencilere 4 ders saatini süresini kapsayacak bir etkinlik yaptırılmıştır. İlk ders saatinde uygulama öğretmeni tarafından hayatın içinden başarı ve değer hikâyeleri anlatılmıştır. İkinci ders saatinde öğrenciler, çevrelerinde tanıdıkları kişilerin ilginç ve güzel hikâyelerini birbirlerine anlatmışlardır. Öğrenciler ders sonunda etkileyici buldukları hikâyenin sahibini belirleyip bir sonraki derse davet etmiştir. Diğer iki saat de gelen misafir bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşmış ve etkinlik sonunda öğrenciler anlatılan hikâye ile ilgili kendi değerlendirmelerini dile getirmiştir.

“Her insanın anlatabileceği bir hikâyesi vardır” diye başladık uygulamaya. Öğrencilerimiz etraflarında olanların hikâyelerini anlattılar arkadaşlarına. Kimi öğrenci babasını anlattı kimisi de komşusunu. Hayatın içinden nice hikâyeler dinledik hepsi birbirinden değerli. Daha sonra hikâyenin mimarlarını davet ettik okulumuza.

Hayatın başında bulunan gençlerle hayat merdivenlerini tırmanmış ve belli bir konuma gelmiş insanları bir araya getirdik. Bu sayede hayatın gerçekleriyle yüzleşmiş, hayat yolunda yaz-kış, gece-gündüz yol almış değerli kişilerin tecrübelerini, ömürlerinin baharında olan öğrencilerle -yol gösterici bir meşale misali- paylaşmalarına zemin hazırladık. Öğrenciler başarıya ulaşmanın çok kolay olmadığını, çalışmanın erdemini, zorluklarla başa çıkmak için gayretli olmak gerektiği vb. değerleri dinlediler okulumuza davet ettikleri misafirlerden. Hayata dair nice olayları canlı şahitlerden dinlediler. Kimisi kızakla okula gittiğinden bahsetti kimisi koyun otlatırken elinden kitabı bırakmadığından kimisi havacılığa olan sevdası yüzünden kaybettiği parmağından bahsetti. Hikâyelerin hepsinde yaşanmışlığın tadı vardı. Belki de bu yüzden bazen içtenlikle güldüler bazen duygulandılar anlatanla beraber. Anlatılanları can kulağıyla dinlediler ve etkilendiler. Okulun dışındaki bir dünyanın farkındalığına vardılar. Sınıfın, derslerin dışında yeni bir pencereden baktılar hayata. Kendilerinin ne kadar şanslı olduklarını anladılar. Kıyas yaptılar, değerlendirdiler kendi hayatlarını.

Okulun hayata hazırlama görevini tam anlamıyla göstermek, öğrencilerimizi derslerin yoğun ortamından hayatın tatlı akışına çekmek, hayatı okul sıralarında bir nebze olsun öğretmek için ÖNCE HAYAT projesini başlattık. Öncü Okullarıyla hayata yeni pencerelerden bakmak için ÖNCE HAYAT dedik. Geleceğe umutla giden nesilleri yetiştirmek, onlara yol göstermek, karanlıkta ışık, aydınlıkta gölge olmak için hayata dair bir proje başlattık. Başarılı olduğumuzu gördükçe ve olumlu dönütler aldıkça da iyi ki ÖNCE HAYAT var diyoruz.

  • Paylaş