Bir Törenin Anatomisi

Okulumuzda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerini geride bıraktık. Yaklaşık bir haftaya yayılan etkinliklerimizde en küçük öğrencilerimizden, onuncu sınıf öğrencilerimize kadar herkes coşkuyla bu heyecana ortak oldu. Bu coşkunun en görünür etkinliği sahnede kutladığımız “Çağdaşlaşma Yolunda” isimli etkinliğimiz oldu. Bu etkinliği genel olarak diğer okul uygulamalarından ayıran en temel özellik her yıl Cumhuriyet’in bir yönüne vurgu yapması. Mesela ilk yıl “Cumhuriyet Olmasaydı!” düşüncesinden hareketle sahne işlerimizi planladık. Bu yılki temamıza okulumuz lise bölümü tarih öğretmenimizin verdiği Cumhuriyet dönemi az bilinen olayları-durumlarının notları metnin hazırlık sürecine etkili oldu. Çağdaşlaşma temamıza da Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilanından bir gün sonra İsmet İnönü’ye gönderdiği telgraf içeriğine göre karar verdik. Sahnede danslar, oratoryo, şarkılar fuayede değişimin vurgulandığı tablolar hep bu düşünce etrafında şekillendi. Okulumuzda Cumhuriyet kutlamalarında tüm bu değerli çabaların yanında bahsedilmesi gereken iki etkinliğimiz daha var. Birincisi; Cumhuriyet şiiri, Cumhuriyet bestesi, Cumhuriyet resmi gibi öğrencilerimizim ilgi alanlarına göre sanat işleri üreteceği bir yarışma ve bu yarışmanın bahse değer ödülü. Ödülümüz Bursa’nın tarihi mekanlarında Cumhuriyet’in izlerini sürmek. Oyun Tabanlı bu uygulama sayesinde ödül alan öğrencilerimiz unutamayacakları anılar biriktirecekleri yaratıcı bir süreç yaşayacak. İkinci etkinliğimizi ise 9 ve 10. Sınıf öğrencilerimizle yaptığımız online test. Törende sunduğumuz bilgilerden oluşan on soru hazırladık. Testi onda on yanıtlayan ilk öğrencimiz de okulumuz tarafından ödüllendirildi. Bu törenimizin anatomisini tek bir cümle ile anlatacak olursak; öğrencilerimizin her yıl yeni bir bakışı açısı ekleyebilecekleri bir törenle aydınlanmaları için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık.

Nedim Buğral

Projeler Yönetmeni